Yükleniyor...
Karantina için Çocuk Etkinlikleri

Sürekli evde kalmak zorunda olduğumuz bugünlerde ilk tavsiyemiz muhakkak ki çocukların teknolojik aletlerle (telefon, tablet, televizyon vb.) etkileşimlerini minimuma indirmeniz olacaktır.

Bu süreçte mutlaka sabahtan veya gece yatmadan önce günü planlayın. Çocuklar okul döneminde düzene alıştıkları için bu dönemde de onları bu fikirden çok uzaklaştırmamak için plan yapmanızı tavsiye ediyoruz. 

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun onun dil gelişimi, motor gelişimi, sosyal-duygusal gelişimi açısından MUTLAKA oyunlar oynayın. Bu dönemde size ve çocuklara en iyi gelecek şeylerden bir tanesi budur. 

Bu dönemde dışarı çıkamadığımız için örneğin;

3-6 yaş arası çocuklarla

Evdeki odaları ziyarete çıkabilirsiniz. Odaları birbirinize tanıtabilirsiniz. Böylelikle hem hareket etmiş olursunuz hem de çocuğun alıcı ve ifade edici diline katkıda bulunmuş olursunuz. :)

Evde sık kullandığınız küçük nesneleri bir kutunun içine koyup ''bil bakalım ne?'', ''bil bakalım ne işe yarar?'' oyunlarını oynayabilirsiniz. Böylelikle hem nesnelerin işlevlerini pekiştirmiş olursunuz hem de çocuğunuzun sözcük dağarcığını arttırarak hedef sözcüğü cümle içinde kullanabilme becerilerini de geliştirmiş olursunuz.

Evde renk bulmaca ve o renkte 1/3/5 (çocuğun kronolojik yaş ve dil becerilerine göre sayılar değiştirilebilir.) nesne bulmaca oyunu oynanabilir. 

Birlikte resimler çizip ne olduğunu tahmin etmece veya 3 kelime ile hikaye anlatma oyunları da çocukların dil gelişimine katkı sağlayacak oyunlardan.

Bu örnekler ev durumuna ve hayal gücünüze göre çeşitlendirilebilir. Sizler yeter ki onlarla oyunlar oynayın ve bunları yaparken birlikte keyif alın. Bunların yanında birlikte kitap okuma etkinlikleri de mutlaka yapın. Teknolojik aletlerden uzaklaştığınızda sizinle birlikte yaptıkları etkinliklerden ne kadar keyif aldıklarının farkına varacaklardır.

Okul çağındaki okuma yazma bilen çocuklarla birlikte günlükler tutabilirsiniz. Kitap okuma etkinliğine mutlaka tüm ev halkı olarak katılmalısınız. Sonrasında herkes okuduğu kitabı anlatabilir. Bu da çocukların sözcük dağarcığını arttırırken toplum önünde konuşma akıcılığına da muhakkak katkı sağlayacaktır.